Čistenie pleti

od | apr 12, 2022 | Tvárová joga

Téma čistenia pleti a starostlivosti o ňu je napriek súčasnej dobe stále veľmi aktuálna. Rozhodla som sa preto, že s vami pozdieľam, ako túto tému vnímam ja prostredníctvom mojej vlastnej skúsenosti, ale aj prostredníctvom mojich klientiek.

Všimla som si, že veľa žien podceňuje dôležitosť a význam čistenia pleti. Stretla som sa dokonca s názorom, že pleť si majú čistiť iba ženy, ktoré si dávajú make-up, resp. ktoré sa líčia.

Ako to teda naozaj je? Poďme sa na to pozrieť spolu.

Naša pokožka je náš najväčší orgán a pracuje 24 hodín denne, každý deň bez prestávky.

Má niekoľko dôležitých funkcií:

  • slúži ako mechanická bariéra, ktorá chráni naše vnútorné orgány a všetky naše systémy pred vonkajšími vplyvmi, mechanickými aj chemickými (fyzické nárazy, UV žiarenie, cigaretový dym…)
  • pokožka dýcha a pomáha regulovať správnu teplotu v organizme
  • vylučujú sa ňou toxíny a nepotrebné či prebytočné látky z tela

Všetky tieto funkcie sú pre udržanie nášho zdravia veľmi dôležité, a preto si zasluhuje našu plnú a pravidelnú láskyplnú starostlivosť. Bez nej totiž nie je naša pokožka schopná obnovovať sa a zregenerovať sa, čo je základným predpokladom k tomu, aby mohla plniť svoje poslanie čo najlepšie.

Z uvedeného teda vyplýva, že pleť je potrebné si čistiť každý jeden deň, ráno aj večer, bez ohľadu na to, či sa líčime alebo nie.

Z môjho pohľadu vnímam ako kľúčové nasledujúce štyri body k tomu, aby bola naša pleť zdravá a krásna:

1. Čistenie:

Predtým, ako sa poberieme na nočný spánok, je potrebné dôkladne si pleť odlíčiť a vyčistiť. Toto platí aj v prípade, že sme sa ráno nenalíčili, prípadne sme si nedali make-up. Je to z dôvodu, že na pleti za zachytávajú počas celého dňa mikročiastočky prachu, nečistôt a splodín, ktoré zanášajú póry a bránia pleti v jej správnom fungovaní.

Pleť si čistíme aj ráno, po zobudení, pretože počas nočnej regenerácie a obnovy sa na jej povrchu usádza vylúčený prebytočný maz a malé šupinky zrhovatenej pokožky a je potrebné toto všetko odstrániť. Inak bude pokožke chýbať kyslík a bude vyzerať mdlo.

Pleť by sme si mali čistiť šetrnými prípravkami bez obsahu alkoholu či iných agresívnych zložiek. Môžeme k tomu použiť vatové tampóny alebo ekologický make-up eraser (dostupný aj v mojom e-shope TU)

Čistenie môžeme zavŕšiť umytím pleti šetrným prípravkom, či už umývacou penou alebo gélom. Mydlo sa neodporúča, pretože pokožku nadmerne vysušuje, následkom čoho sa potom zvýši produkcia kožného mazu, čo môže viesť k zbytočnému vzniku komedónov či vyrážok.

TIP: niektoré produkty, napríklad šetrné čistiace mlieka krémovejšej konzistencie, sú vhodné aj ma príjemnú masáž. Skúste teda vmasírovať takéto mlieko (uistite sa, že vám nebude dráždiť oči!) do vašej pleti, pričom zároveň jemne rozpustíte aj vase líčenie, vrátane očí. Potom navlhčite väčší vatový tampón vlažnou vodou a pomaly poutierajte. Na takýto postup je make-up eraser ako stvorený a odličovanie s ním je veľmi príjemné.

2. Tonizácia:

Po tom, ako sme pleť dôkladne vyčistili, odporúčam aplikovať tonikum. Či už vo forme spreja, napríklad hydratačné biopeptidové sérum alebo  nanesené pomocou vatového tampóna. Tonizácia slúži na dočistenie a rozjasnenie pleti a je veľmi vhodná pre mastnú a zmiešanú pleť a pleť so sklonom k akné.

Tonikum by nikdy nemalo obsahovať alkohol, príliš veľa adstringentov či iné agresívne zložky, pretože jeho úlohou je okrem iného aj udržiavanie správneho pH pokožky.

TIP: tonizácia pleti bude ešte príjemnejším zážitkom s vankúšikmi “TONER PUFF”, mäkkučkými ako obláčik, ktoré vašu pokožku príjemne rozmaznajú 😊 Kúpiť ich môžete TU.

3. Hydratácia:

Po tom, ako sme pleť krásne vyčistili a stonizovali, ju budeme hydratovať. Podľa typu pleti môžeme aplikovať krém, gél alebo fluidum, ktoré má konzistenciu ako “krém-gél”. Treba vyskúšať, čo vyhovuje práve vašej pleti, pretože všeobecné pravidlo vyhovujúce všetkým neexistuje. Vo všeobecnosti však platí, že product, ktorý aplikujeme na pleť, by nemal byť príliš hutný. V opačnom prípade ostane na povrchu pokožky a hrozí, že upchá póry a pleť sa pod ním bude dusiť.

Rovnako by mal byť šetrný k pokožke a nemal by obsahovať parabény, silikóny, sulfáty, ftaláty, chemikálie ani alkohol. Naopak, veľmi žiadúci je vysoký obsah antioxidantov a iných blahodárnych látok (napríklad kolagén, kyselina hyaluronová, aloe vera, biotin, vitamin C a iné)

TIP: skúste si svoj obľúbený produkt do pleti vedome jemne vmasírovať. Skúste si to vychutnať a uvidíte, že to bude celkom iný zážitok a vaša pleť sa vám za to určite odvďačí 😉

4. Exfoliácia (piling):

Pravidelným pílingom dosiahneme krásnu rozžiarenú pleť. Vekom sa totiž dĺžka cyklu prirodzenej obnovy pokožky predlžuje, a je preto vhodné trošku jej pomôcť. Ako som už spomenula vyššie v texte, odumreté čiastočky kože upchávajú póry, pokožka tak nemôže dýchať, je mdlá a má tendenciu k tvorbe vrások.

Na výber sú v podstate dva typy pílingu,a to mechanický alebo enzymatický.

Mechanický obsahuje väčšie abrazívne zrniečka, ktorými jemne masírujeme pokožku, a tak z nej doslova zoškrabkávame vrstvu odumretých starých buniek.

Enzymatický piling je k pokožke omnoho šetrnejší a je vhodný aj pre citlivú pleť. Obsahuje ovocné enzými alebo jemné šupky, ktoré sa vstrebú do pokožky, a zabezpečia tak rýchlejšiu obnovu pokožky.

Píling pleti sa odporúča jeden až dvakrát do týždňa, podľa typu pleti a pílingu, ktorý si  vyberiete. Píling má na pleť veľmi pozívny účinok, avšak je potrebné nájsť si pravú mieru.

TIP: niektoré pílingy sú zároveň aj maskami. Je veľmi príjemné si nimi premasírovať pleť a nechať ich chvíľku pôsobiť ako masku. Ich účinok bude ešte intenzívnejší a iste sa odrazí na vzhľade vašej pokožky 😊 Takýto postup môžete kľudne urobiť aj s enzymatickými pílingami.

Chcela by som podotknúť, že jedným z faktorov, ktoré zapríčiňujú predčasné starnutie pleti, je slnečné žiarenie. Keďže tvár je mu vystavená neustále, odporúča sa každý deň aplikovať na obľúbený denný krém aj ochranný krém proti UVA a UVB žiareniu. Make-up dávame ako poslednú vrstvu, čiže na SPF krém. Ochranný faktor je potrebné zvoliť podľa typu pokožky, geografickej lokalite a ročnému obdobiu, ale odporúča sa rozhodnúť sa minimálne preSPF 20, ideálne 30.

Pozor, slnečnému žiareniu sme vystavení nielen počas slnečných dní, ale aj keď je pod mrakom. Preniká aj cez sklo, takže opatrnosť je na mieste, aj keď sme v aute, či sedíme blízko okna. Rovnako sa treba chrániť aj na horách či na potulkách prírodou.

Celkom na záver ešte jeden postreh zo života: počas starostlivosti o svoju pleť ženy často opomínajú krk. Chudáčisko, akoby už nepatil k telu, no nepatrí ani k tvári, je to akési “územie nikoho” a podľa toho aj veľakrát vyzerá… 😊 Aj keď je tvár často pestovaná, krk veľmi rýchlo prezradí vek svojej majiteľky… Pokrýva ho totiž tenká pokožka a podobne ako tvár, aj krk je dennodenne vystavený poveternostným podmienkam a znečistenému ovzdušiu.

Takže…. Keď sa budete najbližšie starať o svoju tváričku, určite myslite aj na svoj krk a pokojne mu doprajte túto štvorkrokovú starostlivosť. Pravidelne, každý deň. A pridajte aj výživné či hydratačné masky, zábaly a SPF krém. A bez obáv sa oň postarajte, aj keď vyjdete zo sprchy a budete sa krémovať nejakým úžasným telovým mliekom.

Nebojte sa, nebude to priveľa!

Váš krk sa vám za vašu láskyplnú starostlivosť odvďačí a nikomu viac neprezradí váš skutočný vek 😉

Rubriky